OM MIG

Gamle udendørs lege i gamle dage

Født i 1965, legede jeg som barn mange af de gamle udendørslege med stor optagethed og begejstring. Det foregik i gården hvor jeg boede i Københavns Nordvestkvarter og i skolegården på Frederikssundsvejens skole.

Vi kastede bolde op ad de røde murstensvægge med remser, hop og kast. Vi legede Kroneskjul, hinkede, sjippede, hoppede i elastik og lavede snoremønstre med fingrene.

 

Gamle lege i dag

Nu er jeg selv blevet mor til en datter på 6 år (fra 2004). Sammen med veninder fandt jeg ud af, at jeg ikke var alene om at savne de gamle lege, dele dem med andre,  ikke mindst hinanden og vores børn.

Vores hukommelser kom imidlertid til kort. Det blev starten på en større research på mange hjemmesider og på bibliotekernes hylder, hvor jeg fandt de gamle lege, og flere til.

Glæde og sjov under optagelserne

I forbindelse med optagelserne af billede og lyd til “Ud at lege som før”, har min datter, søde venner og rare beboere fra Tjørnelyparken i Greve bidraget med deltagelse i legene. Tak til jer!

Nogen kom først for at kigge på eller ville blot stå model, men legen tog over og de glemte stort set min tilstedeværelse med videokamera, lydoptager og fotoapparat.

Den perfekte optagelse, blev underordnet legen og glæden i nuet. Det var bekræftende at se og høre, at alle morede sig og oplevede det forfriskende at lege ude som før.

Flere gamle lege i “Ud at lege som før”

Nogen bidrog med deres versioner af de gamle lege, blandt andet en hinkerude og måde at hinke på fra Sønderjylland, som jeg ikke var stødt på før. Der må være en rigdom derude!

Jeg har mange flere lege jeg gerne vil beskrive og illustrere på bloggen her, men jeg håber også at du vil bidrage med dine erindringer og erfaringer.

Jeg kan kun opfordre til at tage de gamle lege op igen og viderebringe dem til de yngre, så…

Ud at lege som før!!

Janni

5 Responses to OM MIG

 1. Mette Schacht says:

  Go side og fantastisk ide at lave den! Jeg glæder mig vildt meget til vi får elastikhop på også 🙂
  Men er SÅ glad for at jeg også lige fik genopfrisket reglerne for “Melder krig mod….”

 2. Dorte Hansen says:

  Hej

  Jeg ville høre om du have nogle regler for at hoppe i elastik? Jeg kan ikke huske hvordan vi hoppede og har lige købt et elastik til min datter.

  Mvh
  Dorte M. Hansen

 3. Joan Egede Bukdahl says:

  Telefonen er i uorden.

  Man stiller op på en række, og en står foran dem, og skal finde på et ord på antal bogstaver ( det kan være alt, feks, et dyr) og gætter man det, råber man telefonen er i uorden, og kaster bolden op i vejret, også skal den der har gættet ordet, skynde sig at gribe bolden inden ham der kastede bolden, ikke når at løbe for langt væk fra ham, så tager ham der greb bolden tre skridt og en spytter en spydtklat og stiller sig der, hvor den anden skal lave en ring med sine arme, og den anden skal kaste bolden i gennem armene.

  Det var en af de lege jeg også legede som barn.

 4. Joan Egede Bukdahl says:

  Spille kansten.
  Man står på hver side på vejen, og skal prøve om man kan ramme kanstenen med en bold. Man bestemmer selv hvor meget man skal spille til, 10 elle 15.
  Og rammer man kanstenen må man stille sig midt på vejen og skyde mod modstanderens kansten.

 5. anette Bendix says:

  Hej Janni

  Hvilken fantastisk blog. Virkelig en tur ned af memory lane!
  Jeg voksede op i Lemvig (er fra 1971) og har også leget alle legene på min villavej og i skolen præcis som dig! Jeg har i flere år forsøgt at finde tilbage til hvordan man hopper i elastik, det gjorde vi altid i frikvarterene, men jeg kan simpelthen ikke huske det. Ligeledes hoppede vi i langreb, noget vi kaldte engelsk, tysk og dansk. Kan heller ikke erindre hvordan vi gjorde. jeg er lærer i dag og ville super gerne lære mine elever de 2 lege. Jeg blev så glad, da jeg så der stod elestik oppe i menulinjen, men lige så stor blev min skuffelse, da den sagde page not found!
  Kan du måske hjælpe mig?

  Med venlig hilsen
  Anette Bendix 7860 Spøttrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *