OM MIG

Gamle udendørs lege i gamle dage

Født i 1965, legede jeg som barn mange af de gamle udendørslege med stor optagethed og begejstring. Det foregik i gården hvor jeg boede i Københavns Nordvestkvarter og i skolegården på Frederikssundsvejens skole.

Vi kastede bolde op ad de røde murstensvægge med remser, hop og kast. Vi legede Kroneskjul, hinkede, sjippede, hoppede i elastik og lavede snoremønstre med fingrene.

 

Gamle lege i dag

Nu er jeg selv blevet mor til en datter på 6 år (fra 2004). Sammen med veninder fandt jeg ud af, at jeg ikke var alene om at savne de gamle lege, dele dem med andre,  ikke mindst hinanden og vores børn.

Vores hukommelser kom imidlertid til kort. Det blev starten på en større research på mange hjemmesider og på bibliotekernes hylder, hvor jeg fandt de gamle lege, og flere til.

Glæde og sjov under optagelserne

I forbindelse med optagelserne af billede og lyd til “Ud at lege som før”, har min datter, søde venner og rare beboere fra Tjørnelyparken i Greve bidraget med deltagelse i legene. Tak til jer!

Nogen kom først for at kigge på eller ville blot stå model, men legen tog over og de glemte stort set min tilstedeværelse med videokamera, lydoptager og fotoapparat.

Den perfekte optagelse, blev underordnet legen og glæden i nuet. Det var bekræftende at se og høre, at alle morede sig og oplevede det forfriskende at lege ude som før.

Flere gamle lege i “Ud at lege som før”

Nogen bidrog med deres versioner af de gamle lege, blandt andet en hinkerude og måde at hinke på fra Sønderjylland, som jeg ikke var stødt på før. Der må være en rigdom derude!

Jeg har mange flere lege jeg gerne vil beskrive og illustrere på bloggen her, men jeg håber også at du vil bidrage med dine erindringer og erfaringer.

Jeg kan kun opfordre til at tage de gamle lege op igen og viderebringe dem til de yngre, så…

Ud at lege som før!!

Janni

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to OM MIG

 1. Inge Friis Nielsen says:

  Hej – er lige faldet over din hjemmeside og her får du lige en reaktion.
  Jeg er født i 1962 og jeg mindes også de gode gamle lege med stor begejstring og husker hvordan jeg glædede mig til at komme ud at lege! I frikvartererne, efter skole osv. Der var ikke tanke på motion og sundhed dengang, men jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det i den grad har styrket min fysik: muskler, knogler, balanceevne, koordinationsevne m.m.
  Selv elskede jeg at spille bold op ad mur, hinke, hoppe elastik, sjippe, lege dåseskjul og “jeg melder krig mod”. Så jeg glæder mig til at du skriver noget om elastiklege. Måske kan du også skrive noget om sjippelegene?
  Jeg huske sjippelegen med “2 og 2 imellem”, “3 og 2 og efter” (tror jeg nok det hed). Der var også en hel rækkefølge af forskellige hopninger man skulle gennemføre efter tur. Hvis man ramte sjippetorvet og “blev væk” skulle man afløse svingeren. Når man så blev afløst som svinger skulle man starte bagest i rækken og bevægede sig fremad indtil man endte forrest i rækken og kom til at bestemme hopperækkefølgen.

  Hvornår skal du ud at lege igen? Og måske kan man blive inviteret?

  Mange ; ) hilsner fra Inge

 2. Thor G. Norås says:

  Bra fortalt. Kjennte du Erik Kaas-Nielsen eller Sven Nielsen i henholdsvis Glostrup og København? De har publisert mange bøker. Erik var en svært god venn av meg.
  mvh

  Thor G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *